Sposób przygotowania:
Żurek na schabie
1. Plastry schabu posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Delikatnie wklepujemy przyprawy.
2. Mięso wkładamy do garnka w wodą. Dodajemy ziela, liście laurowe i przeciśnięty czosnek. Po 20 minutach wsypujemy majeranek.
3. Kiedy schab będzie wystarczająco miękki wlewamy zakwas. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
4. Żurek podajemy z jajkami. Wedle upodobań dokładamy ulubioną kiełbasę.
2. Mięso wkładamy do garnka w wodą. Dodajemy ziela, liście laurowe i przeciśnięty czosnek. Po 20 minutach wsypujemy majeranek.
3. Kiedy schab będzie wystarczająco miękki wlewamy zakwas. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
4. Żurek podajemy z jajkami. Wedle upodobań dokładamy ulubioną kiełbasę.
SylaUla
sammakko
Dziękuję, jest bardzo smaczny i lekki.