MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Delikatny rozgrzewający rosołek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny rosołek beż dodatku selera i pietruszki może być też świetna bazą pod inne zupy dla najmłodszych dzieci

Delikatny rozgrzewający rosołek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatny rozgrzewający rosołek

 

  • litr wody źródlanej
  • 250 gram chudego mięska z kurczaka lub indyka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • natka pietruszki lub koperku
  • makaron typu nitki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Delikatny rozgrzewający rosołek
Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do zimnej wody ze szczyptą soli i gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę kroimy na kawałki dorzucamy do gotującego się mięsa. Marchewkę kroimy w talarki i dorzucamy do wywaru. Gotujemy makaron. Kiedy mięso jest ugotowane, wyjmujemy je, studzimy, rozdrabniamy i wrzucamy z powrotem do zupy. Makaron zalewamy rozołkiem i posypujemy natką pietruszki lub koperku. Sam bulion może też być świetna bazą dla innych zup.
Delikatny rozgrzewający rosołek
Składniki potrzebne do przygotowania rosołu
Delikatny rozgrzewający rosołek
Do wywaru z mięsa dodajemy kawałki cebuli
Delikatny rozgrzewający rosołek
Do wywaru z mięsa i cebuli dodajemy talarki marchewki
Delikatny rozgrzewający rosołek
Ugotowane i ostudzone mięso rozdrabniamy