migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1174]

Lody jeżynowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W tym roku jeżynka mi obrodziła i upały jej nie przy suszyły. Można było pojeść i na lody nawet starczyło. Polecam lody jeżynowe, są pyszne kremowe i w pięknym kolorze.

Lody jeżynowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody jeżynowe

 

  • 600 g jeżyn
  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g)
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Lody jeżynowe
Jeżyny zmiksować na mus i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek.

Mascarpone przełożyć do miski i zmiksować. Następnie dodać mleko zagęszczone oraz przetarte jeżyny. Ponownie całość zmiksować.

Śmietankę ubić a następnie połączyć z masa jeżynową.

Całość przelać do pojemnika w którym będziemy mrozić lody.

Przykryć i wstawić do zamrażarki. Mrozić 3 godziny, co 30 minut całość zmiksować mikserem. Potem zostawić w zamrażarce do całkowitego zamrożenia, u mnie mroziły się przez noc.

Przed podaniem wystawić z zamrażarki 20-30 minut wcześniej.
Lody jeżynowe
Mascarpone przełożyć do miski i zmiksować. Następnie dodać mleko zagęszczone oraz przetarte jeżyny. Ponownie całość zmiksować.
Lody jeżynowe
Śmietankę przelac do miski i ubić na sztywno.
Lody jeżynowe
Ubita śmietanke połączyc z masą jezynową.
Lody jeżynowe
Całość przelać do pojemnika w którym będziemy mrozić lody. Przykryć i wstawić do zamrażarki.