haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Deser chia z mango i musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pudding z szałwii hiszpańskiej jest nie tylko pysznym, niezbyt słodkim deserem, ale również źródłem tylu cennych mikroelementów, że nie sposób ich tutaj wymienić! Prosty w wykonaniu i delikatny, smakuje wszystkim: od dwulatka do dziadka! ;)

Deser chia z mango i musem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser chia z mango i musem truskawkowym

 

  • 4 łyżki nasion chia
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 mango
  • 2 truskawki do dekoracji
  • 12 truskawek i 1 łyżeczka cukru pudru na mus
  • kilka listków mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser chia z mango i musem truskawkowym
1. Nasiona chia zalewamy mlekiem, dodajemy miód i mieszamy. Odstawiamy do lodówki a kilka godzin, ale warto pamiętać, żeby zamieszać kilka razy w ciągu pierwszej pół godziny - wtedy nasiona rozłożą się równomiernie.

2. Mango kroimy w kostkę.

3. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy z cukrem pudrem.

4. Na dno przezroczystej salaterki wsypujemy mango o plastry truskawek, na to wykładamy pudding chia i zalewamy wszystko musem truskawkowym.

5. Dekorujemy listkami mięty i schładzamy około 10 minut w lodówce.
Deser chia z mango i musem truskawkowym
Szałwię hiszpańską zalewamy mlekiem, dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.
Deser chia z mango i musem truskawkowym
Truskawki miksujemy z cukrem pudrem na mus.
Deser chia z mango i musem truskawkowym
Pokrojone mango i plastry mango układamy na dnie przeźroczystego naczynia.
Deser chia z mango i musem truskawkowym
Na owoce wykładamy pudding chia i zalewamy musem truskawkowym.

Tagi:

deser chia