Sposób przygotowania:
Torcik kokosowy z chia i musem mangoNa tortownicę o średnicy 18 cm
Dno tortownicy można gęsto wyłożyć biszkoptami lub upiec biszkopt owsiany z tego przepisu: https://gotujmy.pl/biszkopt-owsiany,przepisy-desery-przepis,242527.html
ETAP 2:
Wymieszać mleko kokosowe z mlekiem krowim oraz ekstraktem waniliowym. Dodać ziarna chia i szybko wymieszać rózgą, tak aby w masie nie było grudek, odstawić na 10 minut i po tym czasie ponownie wymieszać, dodać jeżyny i znów, już delikatnie wymieszać.
ETAP 3:
Jeżeli masa zgęstnieje już tak, że owoce nie będą opadały na dno to można wylać ją na biszkoptowy spód. Górę tortu wyłożyć malinami lekko je dociskając. Deser włożyć do lodówki na 6 godzin lub najlepiej na noc.
Mango zmiksować na mus z odrobiną cukru. Przed podaniem deser polewać musem.
Rady:
Dla osób, które lubią bardziej słodkie desery do mlecznej masy mogą dodać 2 płaskie łyżeczki, cukru, ksylitolu, miodu lub innego słodzika.