Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1011]

Deser czekoladowo - pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mus czekoladowy może być samodzielnym deserem, ale może też zostać wykorzystany jako krem do ciasta.

Deser czekoladowo - pomarańczowy

Składniki:

Deser czekoladowo - pomarańczowy

 

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 żółtka
  • 2 kieliszki likieru pomarańczowego
  • skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Deser czekoladowo - pomarańczowy
Czekoladę siekamy.

Połowę przygotowanej śmietany kremówki umieszczamy w garnku i podgrzewamy. Podgrzaną śmietankę zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę i likier, mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Studzimy.

Żółtka ubijamy mikserem, aby były puszyste, łączymy z masą czekoladową. Dodajemy skórkę pomarańczową.

Pozostałą śmietanę ubijamy, łączymy z kremem, mieszając delikatnie.

Deser przekładamy do pucharków i jemy od razu lub wstawiamy do lodówki.

Tagi:

desery okazje