jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Drożdżówki z borówkami amerykańskimi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Własnoręcznie zrobione i upieczone drożdżówki z borówkami amerykańskimi najlepiej smakują. Posypane przygotowaną wcześniej kruszonką wyśmienite.

Drożdżówki z borówkami amerykańskimi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówki z borówkami amerykańskimi

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z borówkami amerykańskimi
Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłego mleka, łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, drożdże dodać wyrośnięte, mleko ciepłe, jajko, żółtka, cukier kryształ, płaską łyżeczkę soli. Wymieszać łyżką, następnie wyrobić ręką lub robotem. Na końcu dodać roztopioną margarynę, wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę rozwałkować i wycinać krążki foremką. Na każdym krążku układać borówki amerykańskie. Odłożyć do wyrośnięcia na chwilę.

Posypać przygotowaną kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec w 190 stopniach około 20 minut na rumiano.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Drożdżówki z borówkami amerykańskimi
można je posypać przygotowaną wcześniej kruszonką i posypać przed pieczeniem .
Drożdżówki z borówkami amerykańskimi
Na wyrośnięte krążki nałożyć borówki amerykańskie