Sposób przygotowania:
Drożdżówki z borówkami amerykańskimi
Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłego mleka, łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, drożdże dodać wyrośnięte, mleko ciepłe, jajko, żółtka, cukier kryształ, płaską łyżeczkę soli. Wymieszać łyżką, następnie wyrobić ręką lub robotem. Na końcu dodać roztopioną margarynę, wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę rozwałkować i wycinać krążki foremką. Na każdym krążku układać borówki amerykańskie. Odłożyć do wyrośnięcia na chwilę.
Posypać przygotowaną kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec w 190 stopniach około 20 minut na rumiano.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Mąkę przesiać, drożdże dodać wyrośnięte, mleko ciepłe, jajko, żółtka, cukier kryształ, płaską łyżeczkę soli. Wymieszać łyżką, następnie wyrobić ręką lub robotem. Na końcu dodać roztopioną margarynę, wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę rozwałkować i wycinać krążki foremką. Na każdym krążku układać borówki amerykańskie. Odłożyć do wyrośnięcia na chwilę.
Posypać przygotowaną kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec w 190 stopniach około 20 minut na rumiano.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.