Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Deser galaretkowy z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty deser galaretkowy z bitą śmietaną to smak dzieciństwa. Udekorowany cukrową kolorową posypką i białą czekoladą. Bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas można zjeść. Posmakuje i dużym łasuchom i małym. Słodkich inspiracji.

Deser galaretkowy z bitą śmietaną

Składniki:

Deser galaretkowy z bitą śmietaną

Składniki:

  • 1 galaretka zielona
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 4 kostki białej czekolady
  • 4 łyżki rodzynek
  • dowolna cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Deser galaretkowy z bitą śmietaną
1. Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w półtorej szklanki gorącej wody i studzimy. Zimne odstawiamy do stężenia do lodówki. Po tym czasie kroimy w małą kosteczkę.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Jak nie mamy rękawa to deser możemy nałożyć łyżką.

3. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Do szklanek lub pucharków nakładamy pokrojone w kostki galaretki, rodzynki, dekorujemy bitą śmietaną i posypką cukrową. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki. Smacznego życzę.

Moje rady:

Używamy ulubionych smaków galaretek.

Z tej receptury wychodzi 4 porcje.