Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z kremem daktylowo-czekoladowym
Przygotowanie nadzienia:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin aby zmiękły. Następnie gotować przez około 10 minut. Zmiksować lub tylko rozetrzeć łyżką. Do gorącej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ostudzić
Bułeczki:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie - około 3/4 szklanki. Dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na około pół godziny. Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć, nałożyć krem i skleić. Rozłożyć bułeczki na papierze do pieczenia, pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przy pomocy pędzelka pomarować bułeczki roztrzepanym białkiem. Posypać cukrem różanym.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin aby zmiękły. Następnie gotować przez około 10 minut. Zmiksować lub tylko rozetrzeć łyżką. Do gorącej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ostudzić
Bułeczki:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie - około 3/4 szklanki. Dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na około pół godziny. Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć, nałożyć krem i skleić. Rozłożyć bułeczki na papierze do pieczenia, pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przy pomocy pędzelka pomarować bułeczki roztrzepanym białkiem. Posypać cukrem różanym.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut
ciasteczka