Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 299]

Drożdżowe bułeczki z kremem daktylowo-czekoladowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne bułeczki na słodkie śniadanie lub lunch. Krem łatwy do przygotowania, a nadziane bułeczki mają niepowtarzalny smak.

Drożdżowe bułeczki z kremem daktylowo-czekoladowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z kremem daktylowo-czekoladowym

Krem daktylowo-czekoladowy

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 szklanki wody

ciasto na bułeczki

  • 5 dag drożdży
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • białko do posmarowania bułeczek
  • 2 łyżki cukru różanego lub zwykłego

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z kremem daktylowo-czekoladowym
Przygotowanie nadzienia:

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin aby zmiękły. Następnie gotować przez około 10 minut. Zmiksować lub tylko rozetrzeć łyżką. Do gorącej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ostudzić

Bułeczki:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie - około 3/4 szklanki. Dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na około pół godziny. Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć, nałożyć krem i skleić. Rozłożyć bułeczki na papierze do pieczenia, pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przy pomocy pędzelka pomarować bułeczki roztrzepanym białkiem. Posypać cukrem różanym.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut
Drożdżowe bułeczki z kremem daktylowo-czekoladowym
Daktyle dobrze jest namoczyć na kilka godzin.
Drożdżowe bułeczki z kremem daktylowo-czekoladowym
Ugotowane daktyle wystarczy rozetrzeć łyżką.
Drożdżowe bułeczki z kremem daktylowo-czekoladowym
Ciasto drożdżowe przygotowane do wyrośnięcia.
Drożdżowe bułeczki z kremem daktylowo-czekoladowym
Bułeczki z nadzieniem przygotowane do pieczenia
Drożdżowe bułeczki z kremem daktylowo-czekoladowym
Upieczone bułeczki