Sposób przygotowania:
Mus czekoladowy dla zakochanychPrzygotowanie kremu:
W odrobinie mleka rozprowadzić proszek budyniowy. Resztę mleka( ok. 3/4 szkl.) zagotować z cukrem. Wlewając stopniowo rozmieszany budyń z mlekiem ugotować gęsty budyń. Ściągnąć z ognia i wystudzić. Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Na końcu ucierając wlewać powoli łyżkę nalewki i odrobinę czerwonego barwnika. Krem lekko schłodzić.
Przygotować 6 szklanych pucharków wcześniej schłodzonych w lodówce.
Przygotowanie musu:
Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko podgrzewamy i mieszamy z żelatyną. Śmietanę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mleko z żelatyną,mieszamy razem. Studzimy. Rozpuszczoną wystudzoną czekoladę z żelatyną delikatnie łączymy z ubitą kremówką.
Etap końcowy:
W każdym schłodzonym pucharku z jednej strony za pomocą szprycy wypełnionej kremem wiśniowym rysujemy serce i wypełniamy go kremem. Następnie do 3/4 wysokości każdego pucharka z sercem wkładamy mus czekoladowy.
Na wierzchu musu kruszymy po 1 biszkopciku. Na środku za pomocą szprycy robimy rozetkę z kremu wiśniowego.
Deser dekorujemy czereśnią koktajlową, czekoladowymi serduszkami i maczkiem cukrowym. Wkładamy na co najmniej 2 godz. do lodówki aby dobrze stężał. Podajemy dobrze schłodzony.
Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.