Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 411]

Mus czekoladowy dla zakochanych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser ten jest wprost stworzony dla zakochanych. Mus czekoladowy zaakcentowany różowym serduszkiem z kremu wiśniowego. Po prostu bajka!

Mus czekoladowy dla zakochanych

Składniki:

Mus czekoladowy dla zakochanych

na krem różowy:

  • 1 szkl. mleka
  • 1 budyń wiśniowy bez cukru
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka nalewki wiśniowej
  • odrobinę czerwonego barwnika spożywczego

na mus czekoladowy:

dodatkowo:

  • 6 biszkopcików
  • czereśnie koktajlowe z ogonkami
  • cukrowy maczek czerwony
  • czekoladowe serduszka
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy dla zakochanych

Przygotowanie kremu:

W odrobinie mleka rozprowadzić proszek budyniowy. Resztę mleka( ok. 3/4 szkl.) zagotować z cukrem. Wlewając stopniowo rozmieszany budyń z mlekiem ugotować gęsty budyń. Ściągnąć z ognia i wystudzić. Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Na końcu ucierając wlewać powoli łyżkę nalewki i odrobinę czerwonego barwnika. Krem lekko schłodzić.

Przygotować 6 szklanych pucharków wcześniej schłodzonych w lodówce.

Przygotowanie musu:

Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko podgrzewamy i mieszamy z żelatyną. Śmietanę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mleko z żelatyną,mieszamy razem. Studzimy. Rozpuszczoną wystudzoną czekoladę z żelatyną delikatnie łączymy z ubitą kremówką.

Etap końcowy:

W każdym schłodzonym pucharku z jednej strony za pomocą szprycy wypełnionej kremem wiśniowym rysujemy serce i wypełniamy go kremem. Następnie do 3/4 wysokości każdego pucharka z sercem wkładamy mus czekoladowy.

Na wierzchu musu kruszymy po 1 biszkopciku. Na środku za pomocą szprycy robimy rozetkę z kremu wiśniowego.

Deser dekorujemy czereśnią koktajlową, czekoladowymi serduszkami i maczkiem cukrowym. Wkładamy na co najmniej 2 godz. do lodówki aby dobrze stężał. Podajemy dobrze schłodzony.

Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.