jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowy tort walentynkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Walentynkowe słodkości lubią czekoladę i róż. Obowiązkowo też powinny mieć kształt serca. Tymi prostymi zasadami kierowałam się przygotowując powyższy deser.

Czekoladowy tort walentynkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy tort walentynkowy

CIASTO

  • 200 gram mąki,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 2,5 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka brązowego cukru,

Śmietanka

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

WYKOŃCZENIE

  • Polewa czekoladowa do obtoczenia tortu (kupna lub wykonana według sprawdzonego przepisu

Trufle

  • 200 gram czekolady gorzkiej, 70% kakao,
  • 100 gram śmietanki 30%,
  • 50 gram masła,
  • 50 gram cukru pudru,
  • 30 ml rumu,
  • Kakao oraz cukier puder do obtoczeni trufli

Sposób przygotowania:

Czekoladowy tort walentynkowy

ETAP 1

Czekoladowy tort walentynkowy
Ciasto po wylaniu na tortownicę wkładamy do piekarnika

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę łączymy ze sobą. Jajka wybijamy do miski, dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na puch. Do ubitych jajek wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej i mleka. Ciasto mieszamy do połączenia składników. Gotowe wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę w kształcie serca. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 55 minut w 180°C.

ETAP 2

Czekoladowy tort walentynkowy
Po przestudzeniu ciasto dzielimy na połowę ostrym nożem

Upieczone dokładnie studzimy.
Przestudzone ciasto przekrawamy na połowę i przekładamy truskawkową śmietanką.

ETAP 3

Czekoladowy tort walentynkowy
Śmietankę wyjętą z lodówki ubijamy

ŚMIETANKA: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Rozpuszczoną pozostawiamy do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy tężejącą galaretkę.

ETAP 4

Czekoladowy tort walentynkowy
Przygotowaną śmietanką przekładamy czekoladowe ciasto

Całość miksujemy, a następnie dodajemy startą na tarce o grubych oczkach czekoladę. Po wymieszaniu śmietanką przekładamy dwie połówki kakaowego ciasta. Torcik pozostawiamy w chłodzie na około 1 godzinę, by śmietanka dobrze zastygła.

ETAP 5

Czekoladowy tort walentynkowy
Po zastygnięciu torcik wykańczamy polewą

WYKOŃCZENIE: Zastygnięty torcik oblewamy polewą. Na polewę wykładamy trufle.

ETAP 6

Czekoladowy tort walentynkowy
Z zastygnietej masy formujemy trufle

TRUFLE: Śmietankę, czekoladę, masło i cukier umieszczamy w garnku. Składniki rozpuszczamy nad małym ogniem cały czas mieszając. Pod koniec do czekoladowej masy dodajemy alkohol. Tak przygotowaną płynną masę truflową odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia a następnie do zastygnięcia. Najlepiej umieścić ją po ostygnięciu w lodówce.
Z zastygniętej masy łyżką odrywamy jej porcje. W dłoniach formujemy z nich kulki, które obtaczamy połowę w kakao, a połowę w cukrze pudrze.
Tak przygotowanymi truflami dekorujemy wierzch tortu. Trufle dokładnie „wciskamy” w polewę. Całość odstawiamy na około 1 godzinę by polewa i trufle zastygły. GOTOWE.