zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Deser kaszkowo herbatnikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

deser dla lubiących kaszę mannę

Deser kaszkowo herbatnikowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser kaszkowo herbatnikowy

 

  • Masa pierwsza :
  • 1 szk mleka 3,2%
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki kaszy manny
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • Masa druga :
  • 1,5 szk mleka 3,2%
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki kaszy manny
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • odrobina żółtego barwnika spożywczego
  • Dodatkowo :
  • 150 g herbatników typu petitki
  • czekolada mleczna do dekoracji
  • biała posypka do ciast do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser kaszkowo herbatnikowy
Herbatniki zmiksować np. w rozdrabniaczu. Do rondelka wlać mleko, dodać masło, barwnik i cukier i zagotować. Następnie wsypać kaszę i ciągle mieszając aby nie powstały grudki gotować około 2 minuty. Na dno 4 szklaneczek wsypać po łyżce zmiksowanych herbatników a na nie wyłożyć po równej porcji kaszy manny. Na kaszę wysypać znowu ciastka. Rondelek umyć i ponownie wlać mleko, dodać cukier, oba barwniki i masło i znowu zagotować. Ponownie wsypać kaszę i energicznie mieszając gotować około 2 minuty. Gorącą kaszę rozdzielić do szklaneczek, posypać środek odrobiną ciastek po czym posypać czekoladą i posypką. deser spożywać po schłodzeniu.
Deser kaszkowo herbatnikowy
na dno wsypać łyżkę ciastek na nie kaszkę
Deser kaszkowo herbatnikowy
potem znowu ciastka i kaszka oraz odrobina ciasteczek
Deser kaszkowo herbatnikowy
na kmoniec posypac czekoladą i posypką...