goko

goko

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Deser "Kolorowa Wariacja"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deser podawać w pucharkach lub kieliszkach. Opcjonalnie w okresie zimowym korzystam z mrożonych musów truskawkowych, wówczas z przepisu trzeba usunąć owoce i cukier. Zastępczo w okresie letnim można użyć malin.

Deser "Kolorowa Wariacja"

Składniki:

Deser "Kolorowa Wariacja"

 

  • woda - 0,4 litra
  • galaretka agrestowa - 2 opakowania
  • truskawki - 1 kg
  • cukier - 1 szklanka
  • czekolada biała - 1 tabliczka
  • śmietana kremówka - 1 szklanka
  • serek mascarpone - 250 g
  • mango - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Deser "Kolorowa Wariacja"
1.Galaretki agrestowe dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie (max. 0,4 l) i schłodzić. 2.Umyte truskawki zmiksować z cukrem. 3. Wymieszać mus truskawkowy z lekko tężejąca galaretką i przelać do pucharków, wstawić do lodówki. 4.Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nie dopuścić do zagotowania, dodać śmietankę, wymieszać i ostudzić. 5.Mascarpone zmiksować ze schłodzoną czekoladą i śmietanka. Wstawić krem do lodówki. 6.Mango obrać ze skórki, pokroić na cząstki i zmiksować, jeżeli jest mało słodkie dodać 1 łyżkę cukru. 7. "Skompletować" mus, kolejno: galaretka z truskawkami, krem mascarpone z czekoladą i śmietanką, przetarte mango, udekorować owocami lub można posypać uprażonymi z cukrem płatkami migdałowymi. Smacznego !!!