p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Deser lodowy malinowo-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ostatnio domowe lodowe desery często goszczą na moim stole, stałam się ich zwolenniczką.

Deser lodowy malinowo-truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser lodowy malinowo-truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Deser lodowy malinowo-truskawkowy
Formę najlepiej podłużną keksówkę wykładamy folią spożywczą tak by brzegi wystawały na zewnątrz. Do misy robota wsypujemy mix orzechów siekamy je niezbyt drobno. Umyte, odszypułkowane truskawki miksujemy blenderem z 1 łyżka cukru pudru. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy malinową masę śmietanową, która doda deserowy posmak słodko-kwaśny ( a ponadto na opakowaniu jest informacja, że masę można zamrażać), miksujemy wszystko dokładnie. Do keksówki wykładamy połowę masy, mye3 łyżki zmielonych orzechów i połowę zmiksowanych truskawek, mieszamy łyżką, przekładamy resztę masy, znów dodajemy truskawki i orzechy, mieszamy i wyrównujemy powierzchnię deseru, Zakrywamy folią i wkładamy do zamrażalnika na około 4 godziny. Po wyjęciu wyciągamy ostrożnie, odklejamy deser od folii i przekładamy na talerz. Posypujemy orzechami. Kroimy deser w plastry, można podawać z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Deser lodowy malinowo-truskawkowy
zmiksować truskawki blenderem, oraz posiekac orzechy
Deser lodowy malinowo-truskawkowy
Do ubitej śmietany dodać malinową masę śmietanową
Deser lodowy malinowo-truskawkowy
zakryć folią i włożyć do zamrażalnika na około 4 godziny.
Deser lodowy malinowo-truskawkowy
wyciągnąć ostrożnie, odkleić ciasto od folii i przełożyć na talerz