Sposób przygotowania:
Deser lodowy z owocami
Ananas kroimy wzdłuż na 2 połówki. Wydrążamy owoc tak, aby zostały nienaruszone skorupki o grubości ok. 1 cm. Wycięty miąższ kroimy na drobne kawałki, odrzucamy twardy rdzeń. Robimy to nad jakąś miską, by nie stracić soku. Mango obieramy ze skórki i kroimy na drobne części. Tak samo postępujemy z kiwi. Złożone skorupki ananasa wkładamy do lodówki dla ochłodzenia na jakieś 30 minut. Rozdrobnione owoce osypujemy cukrem pudrem z wanilią, skrapiamy sokiem z limonki (możemy dodać rum, jeśli lubimy). Mieszamy wszystkie owoce bardzo delikatnie, aby ich nie pognieść. Wkładamy w misce do lodówki na co najmniej 2 godz. Skorupkę ananasa wykładamy warstwą ulubionych lodów Przekładamy do "ananasowej miski" tuż przed podaniem, mieszając jeszcze raz delikatnie całość. Dekorujemy gałką lodów i listkami mięty na wierzchu.
Pyza
Kasia1007
Ponieważ wtedy robiłam sałatkę po raz pierwszy i niestety naruszyłam skorupkę (przeciekała). Nie dało się nic zrobić, a czasu nie miałam, żeby jechać po ananasa, bo dosłownie za kilka minut miałam gościa, więc to była taka moja alternatywa. Może nie wygląda to tak ładnie, jak w samej skorupce z ananasa, ale przynajmniej stół był czysty i niepoplamiony, a jednak zależało mi bardzo na tym, aby wszystko wyglądało pięknie i schludnie.
Ciuciu
Kasia1007
Równie dobrze smakuje! Gorąco polecam! :)