Kasia1007

Kasia1007

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Desery lodowe Zielonej Budki

Deser lodowy z owocami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny lodowo-owocowy deser. Pierwszy raz przyrządziłam go będąc na studiach i do tej pory gości w moim domu,jako jeden z ulubionych deserów

Deser lodowy z owocami

Składniki:

Deser lodowy z owocami

 

  • budka- np., Advocat, Mocca, Lody Nocą biała czekolada-kokos z sosem migdałowym i migdałami lub
  • 1 ananas,
  • 1 mango (jeśli małe owoce – to 2 szt.),
  • 2 kiwi,
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru (z wanilią),
  • 1 limonka,
  • 1 kieliszek rumu

Sposób przygotowania:

Deser lodowy z owocami
Ananas kroimy wzdłuż na 2 połówki. Wydrążamy owoc tak, aby zostały nienaruszone skorupki o grubości ok. 1 cm. Wycięty miąższ kroimy na drobne kawałki, odrzucamy twardy rdzeń. Robimy to nad jakąś miską, by nie stracić soku. Mango obieramy ze skórki i kroimy na drobne części. Tak samo postępujemy z kiwi. Złożone skorupki ananasa wkładamy do lodówki dla ochłodzenia na jakieś 30 minut. Rozdrobnione owoce osypujemy cukrem pudrem z wanilią, skrapiamy sokiem z limonki (możemy dodać rum, jeśli lubimy). Mieszamy wszystkie owoce bardzo delikatnie, aby ich nie pognieść. Wkładamy w misce do lodówki na co najmniej 2 godz. Skorupkę ananasa wykładamy warstwą ulubionych lodów Przekładamy do "ananasowej miski" tuż przed podaniem, mieszając jeszcze raz delikatnie całość. Dekorujemy gałką lodów i listkami mięty na wierzchu.