marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Deser owocowy zapiekany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Owoce najlepiej jeść świeże,ale może najść nas ochota na coś innego niż galaretki lub musy,toteż polecam zapiekankę owocową z bitą śmietaną.

Deser  owocowy zapiekany

Składniki:

Deser owocowy zapiekany

 

  • 4-6 dużych dojrzałych(ale nie przejrzałych)bananów,
  • 1 średni ananas,
  • 4 duże jabłka,
  • sok ze świeżej cytryny bez pestek,
  • cukier biały lub brązowy,
  • cynamon do posypania,
  • bita śmietana do dekoracji,
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego.

Sposób przygotowania:

Deser owocowy zapiekany
Ananas oczyścić ze skorupy i pióropusza, banany i jabłka opłukać, obrać ze skórek, usunąć z jabłek gniazda nasienne i ogonki. Banany pokroić na plasterki obcinając ciemne końce i skropić je sokiem z cytryny na talerzu. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko i układać warstwami banany, kawałki ananasa oraz jabłek posypując je cukrem i cynamonem. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i wstawić do gorącego naczynie z deserem. Zapiekać z 30-35 min. Po upieczeniu wyjąć naczynie przez rękawice i kroić zapiekankę na sześć porcji. Podawać z bitą śmietaną ubitą lub ze spraya.