Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Deser ryżowy z bananem, kiwi, brzoskwini

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Deser z ryżem ugotowanym na mleku. Przekładany zmiksowanymi owocami kiwi i bananami z rodzynkami. Z brzoskwinią, dżemem wiśniowym i jogurtem

Deser ryżowy z bananem, kiwi, brzoskwini Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser ryżowy z bananem, kiwi, brzoskwini

 

  • ryż biały - 2/3 szklanki,
  • mleko - 1,5 szklanki,
  • cukier - łyżka,
  • masło - łyżka,
  • banan - 2 małe,
  • rodzynki - czubata łyżka,
  • sok z cytryny - 3 łyżeczki,
  • kiwi - 2 sztuki,
  • aromat rumowy - 2 krople,
  • brzoskwinia - 1 świeża lub 2 połówki z puszki,
  • dżem z wiśniami - 4 czubate łyżeczki,
  • jogurt naturalny.

 

Sposób przygotowania:

Deser ryżowy z bananem, kiwi, brzoskwini
Ryż dobrze przepłukać zimna woda. Mleko zagotować w garnuszku, dodać cukier i ryż. Zamieszać i gotować na małym ogniu do miękkości ryżu. Polowe ilości ryżu przełożyć do czterech pucharków. Owoce obrać i pokroić. Rodzynki moczyć w gorącej wodzie przez 10 minut, odcedzić i dodać aromat rumowy. Oddzielnie zmiksować owoce banana i kiwi. Do bananów dodać 3 łyżeczki soku z cytryny, rodzynki i wymieszać. Na warstwę ryżu w pucharkach kładziemy warstwę kiwi, następnie znowu warstwę ryżu i zmiksowane banany. Wierzch dekorujemy pokrojoną brzoskwinią, po środku kładziemy łyżeczkę dżemu wiśniowego i kapiemy jogurtem. W zimie tuż przed położeniem brzoskwiń, deser można podgrzać w mikrofali, latem natomiast można schłodzić.
Deser ryżowy z bananem, kiwi, brzoskwini
Etap 1
Deser ryżowy z bananem, kiwi, brzoskwini
Etap 2
Deser ryżowy z bananem, kiwi, brzoskwini
Etap 3
Deser ryżowy z bananem, kiwi, brzoskwini
Etap 4

Tagi:

ryż