jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Deser ryżowy z bratkiem polnym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Prosty deser ryżowy z jabłkiem i dekoracją z bratków polnych.

Deser ryżowy z bratkiem polnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser ryżowy z bratkiem polnym

 

  • 1 szklanka ryżu
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • pół litrowy słoiczek jabłek lekko słodkich
  • 4 łyżeczki kakao rozpuszczalnego
  • bratki polne i listki mięty do dekoracji

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Deser ryżowy z bratkiem polnym
Gotujemy ryż na sypko z dodatkiem szafranu z odrobiną soli. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła. Studzimy ryż Nakładamy ryż po 1 łyżce do czterech pucharków. Na ryż nakładamy porcję jabłek, następnie znowu ryż i kolejną warstwę jabłek. Górę oprószamy kakao rozpuszczalnym lub zwykłym. Na górze układamy bratki polne i listki mięty.
Deser ryżowy z bratkiem polnym
Gotujemy ryż na sypko z dodatkiem szafranu z odrobiną soli.
Deser ryżowy z bratkiem polnym
Nakładamy ryż po 1 łyżce do czterech pucharków.
Deser ryżowy z bratkiem polnym
Na ryż nakładamy porcję jabłek, następnie znowu ryż i kolejną warstwę jabłek.
Deser ryżowy z bratkiem polnym
Górę oprószamy kakao rozpuszczalnym lub zwykłym.