SUPERPRZEPIS

Deser ryżowy z fiołkiem i maliną

  • 5
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Deser ryżowy z fiołkiem i maliną Więcej zdjęć (3)

Prosty, aromatyczny deser pachnący fiołkami i malinami.

Składniki:

Deser ryżowy z fiołkiem i maliną

 

  • 1 szklanka ryżu
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • szklanka jabłek prażonych z małą ilością cukru
  • 5 łyżek soku malinowego
  • 4 łyżki rodzynków
  • fiołki i listki melisy do dekoracji

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Deser ryżowy z fiołkiem i maliną
Gotujemy ryż na sypko z dodatkiem szafranu z odrobiną soli. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła. Studzimy ryż Nakładamy ryż (po 2 łyżki) do czterech miseczek. Jabłka miksujemy z dodatkiem soku malinowego na gładką puszystą masę. Zalewamy nią ryż. Do każdej miseczki wsypujemy po 1 łyżce rodzynków, posypujemy górę niewielką ilością ryżu. Górę dekorujemy bratkami i listkami melisy.
Deser ryżowy z fiołkiem i maliną
Gotujemy ryż na sypko z dodatkiem szafranu z odrobiną soli. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła.
Deser ryżowy z fiołkiem i maliną
Jabłka miksujemy z dodatkiem soku malinowego na gładką puszystą masę. Zalewamy nią ryż.