Sposób przygotowania:
Deser ryżowy z mlekiem kokosowym
Ryż opłukać na sicie pod bieżącą wodą, osączyć, wsypać do gorącej wody, dodać nieco soli i gotować ok.10-12 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie większość wody i będzie półmiękki dolać puszkę mleka kokosowego. Dokładnie wymieszać i gotować do miękkości. Dosłodzić cukrem waniliowym oraz ksylitolem i pozostawićdo ostygnięcia.
Kiedy będzie chłodniejszy zmiksować do ulubionej konsystencji - nie musi być jedwabiście gładki, ale może pozostać konsystencji grysiku.
Gęsty krem ryżowo-kokosowy nakładać do wysokich szklanek, przekładając warstwy dżemem porzeczkowym dla kontrastu. Wierzch przybrać plasterkami kiwi.
Podawać po schłodzeniu.
Kiedy będzie chłodniejszy zmiksować do ulubionej konsystencji - nie musi być jedwabiście gładki, ale może pozostać konsystencji grysiku.
Gęsty krem ryżowo-kokosowy nakładać do wysokich szklanek, przekładając warstwy dżemem porzeczkowym dla kontrastu. Wierzch przybrać plasterkami kiwi.
Podawać po schłodzeniu.