Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Deser ryżowy z mlekiem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do oddzielenia warstw deseru użyłam dżemu z czerwonych porzeczek, ale można go zastąpić np. dżemem z czarnych porzeczek lub agrestu, truskawek lub malin.

Deser ryżowy z mlekiem kokosowym

Składniki:

Deser ryżowy z mlekiem kokosowym

 

  • mleko kokosowe 1 puszka
  • ryż do risotta 300 g
  • sól do smaku
  • cukier waniliowy 2-3 łyżki
  • ksylitol do smaku
  • dżem porzeczkowy
  • kiwi 2-3 dojrzałe

Sposób przygotowania:

Deser ryżowy z mlekiem kokosowym
Ryż opłukać na sicie pod bieżącą wodą, osączyć, wsypać do gorącej wody, dodać nieco soli i gotować ok.10-12 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie większość wody i będzie półmiękki dolać puszkę mleka kokosowego. Dokładnie wymieszać i gotować do miękkości. Dosłodzić cukrem waniliowym oraz ksylitolem i pozostawićdo ostygnięcia.

Kiedy będzie chłodniejszy zmiksować do ulubionej konsystencji - nie musi być jedwabiście gładki, ale może pozostać konsystencji grysiku.

Gęsty krem ryżowo-kokosowy nakładać do wysokich szklanek, przekładając warstwy dżemem porzeczkowym dla kontrastu. Wierzch przybrać plasterkami kiwi.

Podawać po schłodzeniu.

Tagi:

deser