Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Deser serowo-bakaliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przypomina paschę, przygotowuję go kilka razy w roku, najczęściej z okazji większych świąt

Deser serowo-bakaliowy

Składniki:

Deser serowo-bakaliowy

 

  • ok 80 dag mielonego sera na sernik
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl cukru
  • saszetka cukru z wanilią
  • 1/4 kostki miękkiego prawdziwego masła
  • 10 dag rodzynków sułtańskich
  • 5 dag kandyzowanego ananasa
  • 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej
  • 4-5 suszonych fig
  • garść orzechów włoskich
  • ew parę deko moreli, płatków migdałowych

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Deser serowo-bakaliowy
Do przygotowania tego deseru używam sera z wiadereczka, kilkukrotnie mielonego. Zwracam uwagę by był to prawdziwy ser bez dodatkowych zagęstników. Ser przekładam do większej miski, w której dalej będzie przetwarzany. Kiedy ser wychodzi z zimna, ubijam na parze jajka. Gdy ubite jajka stygną zabieram się za krojenie niektórych rodzajów bakalii (figi, orzechy, ananas). Rodzynki przelewam gorącą wodą. Wracając do sera. Wmiksowuję masło, jajka, cukier waniliowy. Do kremowej masy wsypuję bakalie.Mieszam wszystko dokładnie. I w zasadzie deser jest gotowy.Przykryty folią by nie pochłaniał innych zapachów, przechowuję w lodówce.