Sposób przygotowania:
Mini serniczki truskawkowe z galaretką
-Truskawki zmiksować z cukrem , dodać sok z cytryny. -Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i wystudzić. -Przy pomocy miksera utrzeć ricottę z połową porcji cukru . -Stopniowo dodawać mus truskawkowy i przestudzoną żelatynę. -Śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru pudru. -Masę serowo-truskawkową delikatnie połączyć ze śmietaną, przykryć folią i i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. -Przygotować galaretkę truskawkową /rozpuścić ją w 300 ml gorącej wody/ i wystudzić. -Każdą obręcz obłożyć od środka papierem do pieczenia. -Na dnie ułożyć biszkopty odpowiednio przycinając je. -Na biszkopty wyłożyć masę truskawkową kilka centymetrów poniżej powierzchni. -Wierzch każdego sernika zalać lekko tężejącą galaretką. -Wstawić do lodówki na kilka godzin. -Zastygnięte serniczki wyjąć z obręczy ,zdjąć papier. -Biszkoptami obłożyć dookoła każdy sernik i obwiązać wstążeczką. -Przed podaniem serniczki udekorować świeżymi truskawkami i bitą śmietaną. Zamiast gotową galaretką truskawkową serniczki można zalać musem przygotowanym ze świeżych truskawek połączonym z żelatyną.
KasiaJulcia
jaNina