julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Kopiec Kreta z Bananami 3

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kopiec kreta z bananami jest delikatny w smaku i pyszny do kawy :)

Kopiec Kreta z Bananami 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopiec Kreta z Bananami 3

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka rozm. M
  • 8 łyżek cukru kryształ
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 opak. proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 400 ml kremówki
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 opak. zagęszczacza do śmietany
  • 40-50 g płatki czekolady
  • Dodatkowo:
  • 2-3 banany
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Kopiec Kreta z Bananami 3
Biszkopt:

Jajka zmiksować z cukrem kryształ, wsypać mąkę oraz kakao. Dodać proszek do pieczenia. Połączyć, wlać do natłuszczonej tortownicy. Piec ok. 40 minut w 160 stopni.



Krem:


Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i zagęszczaczami do śmietany. Dodać płatki czekolady i delikatnie wymieszać.





Z biszkoptu wydrążyć środek pozostawiając ok. 1 cm odstępu. Banany obrać ze skóry i przekroić wzdłuż na pół i wyłożyć do środka biszkoptu. Krem nałożyć na banany, formując kopiec - kopułę. Posypać okruchami z wydrążonego środka.

Smacznego :)
Kopiec Kreta z Bananami 3
Robimy biszkopt - przy wyciąganiu z tortownicy biszkopt trochę się rozwalił
Kopiec Kreta z Bananami 3
Wydrążamy środek w biszkopcie pozostawiając 1 cm od brzegów i nakładamy przekrojone wzdłuż banany
Kopiec Kreta z Bananami 3
Na banany rozkładamy krem formując kopułę
Kopiec Kreta z Bananami 3
Na koniec krem posypujemy okruchami z wydrążonego środka