WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Deser truskawkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekki deser truskawkowy z niewielu składników, na bazie truskawek zmiksowanych z serkiem homogenizowanym, z truskawkami i galaretką.

Deser truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser truskawkowy

 

  • Kilkanaście truskawek + kilka do dekoracji
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/3 gorącej wody
  • 0,5 opakowania galaretki truskawkowej

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowy

ETAP 1:

Kilkanaście truskawek bez szypułek wrzucić do blendera. Dodać serek homogenizowany waniliowy i cukier puder. Wszystko zmiksować na jednolitą konsystencję. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Zimną wymieszać z zmiksowanymi truskawkami z serkiem.

Powstałą masę przelać do 2 lub 3 pucharków. Odstawić do stężenia. Na masie ułożyć mniejsze truskawki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Wystudzić. Gdy zacznie tężeć wyłożyć na truskawki.

Wstawić do lodówki do stężenia i podać.

Deser truskawkowy
Tezejaca galaretka wyłożona na truskawki.
Deser truskawkowy
Truskawki ułożone na masie truskawkowej w pucharkach
Deser truskawkowy
Masa truskawkowa z żelatyną przelana do pucharków
Deser truskawkowy
Truskawki, serek homogenizowany i cukier puder wrzucone do blendera