luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Deser z jogurtu i truskawek

  • 21
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Deser ten smakuje wspaniale i robi się bardzo szybko.

Deser z jogurtu i truskawek

Składniki:

Deser z jogurtu i truskawek

 

  • 450 ml. jogurtu naturalnego 3,5%
  • 250 gram truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżki cukru
  • 1 paczka żelatyny 9 gramowa na 500 ml. płynu

Sposób przygotowania:

Deser z jogurtu i truskawek
Zelatyne namoczyc w kilku lyzkach wody, odstawic na 10 min. Truskawki umyc, obrac i zmiksowac z 2 lyzkami cukru (najlepiej sprobowac). Do jogurtu dodac cukier waniliowy i 3 lyzki cukru, zmiksowac. Zelatyne podgrzac mieszajac, odlac 3 lyzeczki, a reszte wlac do wysokiego naczynia, dodac 2 lyzki jogurtu i zmiksowac, po chwili dodac caly jogurt i znowu chwile miksowac. Przelac do pucharkow. Do 3 lyzeczek zelatyny dodac 1 lyzke zmiksowanych truskawek, wymieszac. Nastepnie dodac reszte zmiksowanych truskawek i wymieszac. Wlewac na mase jogurtowa i widelcem lekko pomieszac. Wyjdzie nam wtedy marmurkowy wzor. Odstawic na 2 godziny do lodowki, po tym czasie rozkoszowac sie cudownym smakiem deseru:)