slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Domowy krem orzechowo-czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczny i zdrowy krem orzechowo-czekoladowy. Taki krem jest idealny do pieczywa, naleśników, wafli czy prostu ze słoiczka.

Domowy krem orzechowo-czekoladowy

Składniki:

Domowy krem orzechowo-czekoladowy

 

Sposób przygotowania:

Domowy krem orzechowo-czekoladowy
Orzechy podpiekamy w piekarniku aż zaczną pachnieć. Następnie przesypujemy je na ściereczkę i pocierając zdejmujemy z nich skórkę, studzimy. Orzechy laskowe mielimy jak najdrobniej w blenderze. Do metalowej miseczki kruszymy czekoladę, dodajemy olej, cukier trzcinowy i śmietankę.

Stawiamy miseczkę na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy czekoladę z dodatkami w kąpieli wodnej. Do zmielonych orzechów dodajemy płynny miód i mieszamy razem.

Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z dodatkami i mieszamy dokładnie aż składniki kremu się połączą. Przekładamy gotowy krem do słoiczka.

Smacznego