Sposób przygotowania:
Ryżowa tarta śliwkowa z płatkami owsianymi
Ryż ugotować na wodzie lub na mleku, ja gotowałam na ciut osolonej wodzie, ugotowany ryż wylać na durszlak i przelać zimną wodą, dobrze odcedzić.
Naczynie żaroodporne 20 cm średnicy wysmarować masłem, obsypać tartą bułką, dobrze łyżką ugnieść ryż w naczyniu.
Kawałki masła rozłożyć na ryżu, poukładać gęsto połówki śliwek, posypać cukrem, cynamonem, posypać płatkami owsianymi.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wsyawić naczynie i piec około 35-40 minut, płatki owsiane wciągną sok ze śliwek, po upieczeniu wystudzić.
Przed podaniem dodać gęstej śmietany lub jogurtu.
Naczynie żaroodporne 20 cm średnicy wysmarować masłem, obsypać tartą bułką, dobrze łyżką ugnieść ryż w naczyniu.
Kawałki masła rozłożyć na ryżu, poukładać gęsto połówki śliwek, posypać cukrem, cynamonem, posypać płatkami owsianymi.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wsyawić naczynie i piec około 35-40 minut, płatki owsiane wciągną sok ze śliwek, po upieczeniu wystudzić.
Przed podaniem dodać gęstej śmietany lub jogurtu.