agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Deser z manny.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Deser z kaszy manny z sokiem

Deser z manny.

Składniki:

Deser z manny.

 

  • skórka cytrynowa 2 łyżeczki
  • kasza manna 1 szklanka
  • mleko 4 szklanki
  • sok truskawkowy 5 łyżek
  • cukier waniliowy 1 opak
  • cukier 0.5 szklanki
  • sól 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Deser z manny.
Przygotować składniki na deser. W tym celu należy namoczyć kaszkę mannę na około godzinę w schłodzonym świeżym- przegotowanym mleku- 2 szklanki. Kaszka napęcznieje i zwiększy swoją objętość. Pozostałe 2 szklanki mleka należy zagotować z dodatkiem szczypty soli. Do gotującego się mleka dodać kaszę manną. Całość gotować na wolnym ogniu, stale mieszając aby nie przypalić kaszy, pod koniec gotowania dodać cukier kryształ i cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie całość od dna garnka. Ostudzić kaszkę, sparzyć skórkę cytrynową i zetrzeć ją na drobniutkiej tarce, następniedodać startą skórkę cytrynową, całość zmiksować do momentu uzyskania jednolitej, delikatnej, gładkiej i puszystej konsystencji. Następnie porcjować do salaterek, pucharków lub miseczek, polać sokiem owocowym w dowolnym smaku.