Sposób przygotowania:
Deser z manny.
Przygotować składniki na deser. W tym celu należy namoczyć kaszkę mannę na około godzinę w schłodzonym świeżym- przegotowanym mleku- 2 szklanki. Kaszka napęcznieje i zwiększy swoją objętość. Pozostałe 2 szklanki mleka należy zagotować z dodatkiem szczypty soli. Do gotującego się mleka dodać kaszę manną. Całość gotować na wolnym ogniu, stale mieszając aby nie przypalić kaszy, pod koniec gotowania dodać cukier kryształ i cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie całość od dna garnka. Ostudzić kaszkę, sparzyć skórkę cytrynową i zetrzeć ją na drobniutkiej tarce, następniedodać startą skórkę cytrynową, całość zmiksować do momentu uzyskania jednolitej, delikatnej, gładkiej i puszystej konsystencji. Następnie porcjować do salaterek, pucharków lub miseczek, polać sokiem owocowym w dowolnym smaku.