Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 653]

Naleśniki z serem i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki z serem i owocami to moja ulubiona wersja naleśników na słodko. Tym razem przygotowałam naleśniki z serem i borówkami.

Naleśniki z serem i borówkami

Składniki:

Naleśniki z serem i borówkami

 

  • Na naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 1 duże jajko
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

 

  • Na farsz :
  • 40 dag twarogu półtłustego
  • 3 garście borówek
  • 5 łyżek śmietany 12 procent
  • Cukier według preferencji

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem i borówkami

Przygotowanie ciasta na naleśniki

Naleśniki z serem i borówkami
Ciasto naleśnikowe robimy z mąki, mleka, jaj, cukru, wody i oleju

Mąkę, mleko, cukier, jajka, wodę, olej i szczyptę soli umieszczamy w miseczce i miksujemy na jednolite ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na 15 minut, w tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Przygotowanie farszu

Naleśniki z serem i borówkami
Farsz serowy ze śmietaną, cukrem i borówkami

Ser przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę i cukier (ile kto lubi), ucieramy ser z dodatkami widelcem. Na koniec dodajemy borówki, mieszamy delikatnie.

Smażenie naleśników

Naleśniki z serem i borówkami
Naleśniki smażymy na suchej, gorącej patelni

Naleśniki smażymy na suchej, gorącej patelni z obu stron.

Wykończenie

Naleśniki z serem i borówkami
Na usmażone naleśniki wykładamy nadzienie, zwijamy

Na usmażone naleśniki wykładamy nadzienie, zwijamy. Naleśniki polewamy polewą czekoladową, posypujemy borówkami, podajemy.