jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Leczo z ciecierzycą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Leczo to danie, które latem jest serwowane praktycznie w każdym domu. Ile gospodyń, tyle przepisów na to pyszne danie. Aby moje ostatnie leczo zyskało na wartości odżywczej połączyłam je z ciecierzycą.

Leczo z ciecierzycą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z ciecierzycą

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula,
  • 2 średniej wielości czerwone papryki,
  • 1 młoda zielona cukinia,
  • 1 młoda żółta cukinia,
  • Około 250 gram ciecierzycy,
  • Pęto kiełbasy dobrej jakości,
  • Około 6 pomidorów,
  • Sól do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Ostra papryka w proszku do smaku,
  • Olej,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • Majeranek, tymianek do smaku

Sposób przygotowania:

Leczo z ciecierzycą

ETAP 1

Leczo z ciecierzycą
na noc namaczamy ciecierzycę

Ciecierzycę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości według przepisu na opakowaniu (w lekko osolonej wodzie).Ugotowaną odcedzamy.

ETAP 2

Leczo z ciecierzycą
paprykę przysmażamy na cebuli

Cebulę przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przysmażamy na oleju. Do miękkiej wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę. Całość razem smażymy do momentu jak papryka będzie półtwarda.

ETAP 3

Leczo z ciecierzycą
pokrojone w kostkę pomidory dodajemy do przysmażonych warzyw

Do tak przygotowanych warzyw dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Danie przykrywamy i gotujemy około 15 minut.

ETAP 4

Leczo z ciecierzycą
kiełbasę kroimy i obsmażamy

Miedzy czasie cukinie kroimy w kostkę. Kiełbasę także kroimy w kostkę. Pokrojoną obsmażamy na oddzielnej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.

ETAP 5

Leczo z ciecierzycą
Gotowe leczo łączymy z ugotowaną ciecierzycą

Do ugotowanych pomidorów dodajemy cukinię, a następnie kiełbasę. Całość gotujemy do momentu jak cukinia zmięknie. Między czasie leczo doprawiamy do smaku. Gdy cukinia jest prawie gotowa, leczo łączymy z ciecierzycą i posiekaną natką pietruszki. Danie gotujemy razem jeszcze około 5 minut. Gotowe.