Sposób przygotowania:
Leczo z ciecierzycąETAP 1
Ciecierzycę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości według przepisu na opakowaniu (w lekko osolonej wodzie).Ugotowaną odcedzamy.
ETAP 2
Cebulę przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przysmażamy na oleju. Do miękkiej wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę. Całość razem smażymy do momentu jak papryka będzie półtwarda.
ETAP 3
Do tak przygotowanych warzyw dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Danie przykrywamy i gotujemy około 15 minut.
ETAP 4
Miedzy czasie cukinie kroimy w kostkę. Kiełbasę także kroimy w kostkę. Pokrojoną obsmażamy na oddzielnej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
ETAP 5
Do ugotowanych pomidorów dodajemy cukinię, a następnie kiełbasę. Całość gotujemy do momentu jak cukinia zmięknie. Między czasie leczo doprawiamy do smaku. Gdy cukinia jest prawie gotowa, leczo łączymy z ciecierzycą i posiekaną natką pietruszki. Danie gotujemy razem jeszcze około 5 minut. Gotowe.
gusia1000