kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 669]

Deserek z karmelizowaną gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na deserek z gruszką. Pyszna masa z serka mascarpone i jogurtu, do tego słodka gruszka i mamy pyszny deserek. Polecam.

Deserek z karmelizowaną gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deserek z karmelizowaną gruszką

 

  • 1 gruszka
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 80 gram serka mascarpone
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 płaskie łyżeczki mielonych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Deserek z karmelizowaną gruszką
Gruszkę myjemy i wycieramy do sucha. Kroimy na pół i obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kosteczkę. Na patelnie wkładamy masło i pokrojoną gruszkę, smażymy przez chwilę, dodajemy cukier i mieszamy. Smażymy na złoty kolor. Odstawiamy.

Do wysokiego pojemnika wkładamy serek mascarpone i jogurt, miksujemy do połączenia.

Masę dzielimy na pół i przekładamy do pucharków. Na serek wykładamy lekko ostudzoną, przesmażoną gruszkę - połowa do każdego pucharka i posypujemy mielonymi orzechami.
Deserek z karmelizowaną gruszką
Pokrojoną gruszkę przesmażamy razem z masłem.
Deserek z karmelizowaną gruszką
Serek mascarpone i jogurt naturalny miksujemy w wysokim pojemniku.
Deserek z karmelizowaną gruszką
Do pucharków wkładamy zmiksowaną masę serową.
Deserek z karmelizowaną gruszką
Na samym końcu posypujemy mielonymi orzechami.