Sposób przygotowania:
Oponki serowe
Twaróg -najlepiej półtłusty należy zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Mąkę wysypać na stolnicę. Do mąki dodać ser, żółtka jajek, cukier i śmietanę. Gdy już wszystko znajduje się na stolnicy należy zagnieść ciasto. Gotowe podsypać mąka i rozwałkować na grubość ok 1,5 cm. Wycinać obręczą lub szklanką kółka z ciasta.
W każdym kółeczku wyciąć kieliszkiem małe kółeczko, aby powstały dziurki. Tak przygotowane kółka wrzucać na gorący olej i smażyć z obu stron.
Oponki wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Do ciasta można dodać odrobiną wódki lub octu ,aby nie chłonęły tłuszczu.
W każdym kółeczku wyciąć kieliszkiem małe kółeczko, aby powstały dziurki. Tak przygotowane kółka wrzucać na gorący olej i smażyć z obu stron.
Oponki wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Do ciasta można dodać odrobiną wódki lub octu ,aby nie chłonęły tłuszczu.