KrzysiekGolisz

KrzysiekGolisz

Kucharz
[Przepisów: 2]

Oponki serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Alternatywa dla pączków drożdżowych. Są szybkie, pyszne i znikają w ekspresowym tempie. Smakują nie tylko dzieciom.

Oponki serowe

Składniki:

Oponki serowe

 

  • 500g twarogu
  • 4 żółtka jaj
  • 500g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia
  • 100 gcukier

Sposób przygotowania:

Oponki serowe
Twaróg -najlepiej półtłusty należy zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Mąkę wysypać na stolnicę. Do mąki dodać ser, żółtka jajek, cukier i śmietanę. Gdy już wszystko znajduje się na stolnicy należy zagnieść ciasto. Gotowe podsypać mąka i rozwałkować na grubość ok 1,5 cm. Wycinać obręczą lub szklanką kółka z ciasta.

W każdym kółeczku wyciąć kieliszkiem małe kółeczko, aby powstały dziurki. Tak przygotowane kółka wrzucać na gorący olej i smażyć z obu stron.

Oponki wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.

Do ciasta można dodać odrobiną wódki lub octu ,aby nie chłonęły tłuszczu.