monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Dietetyczne letnie ciasto z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Porcja 100 g to tylko 67 kcal:) więc można go zjeść z czystym sumieniem:) w tym roku z pewnością to ciasto będzie często gościć na moim stole,zapraszam:)

Dietetyczne letnie ciasto z truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dietetyczne letnie ciasto z truskawkami

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki stevii
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej- ok. 30 g
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej -10 g
  • Wypełnienie:
  • 300 g truskawek( po obraniu z szypułek)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • Tortownic 17 cm

Sposób przygotowania:

Dietetyczne letnie ciasto z truskawkami

Biszkopt:

Dietetyczne letnie ciasto z truskawkami
Białka ubić na sztywna piane ze szczyptą soli

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę

ETAP 2:

Dietetyczne letnie ciasto z truskawkami
do ubitej piany partiami dodawać stevie

Następnie stopniowo dodawać stevie i cały czas mieszać

ETAP 3:

Dietetyczne letnie ciasto z truskawkami
do masy dodawać po jednym jajku i miksować

W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku i wymieszać. Dodać mieszankę mąk i delikatnie wymieszać.

ETAP 4:

Dietetyczne letnie ciasto z truskawkami
ciasto przelać do tortownicy i piec w 180 st

Przelać do wyłożonej papierem tortownicy i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika. Piec około 15-20 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie.

Wypełnienie:

Dietetyczne letnie ciasto z truskawkami
truskawki przełożyć na biszkopt i zalać galaretką

W miedzy czasie gdy biszkopt stygnie przygotować galaretkę przygotowaną w 400 ml wody.
Truskawki umyć, osuszyć i oderwać szypułki. Na biszkopcie zapiąć obręcz od tortownicy i ułożyć ciasno owoce. Gdy galaretka będzie na granicy tężenia delikatnie przelać na truskawki. Wstawić do lodówki i zostawić do całkowitego stężenia.