Sposób przygotowania:
Ciasto na kefirze z kwiatami bzu
Jajka (żółtka i białka) ubijamy na puszystą masę. Dodajemy cukier oraz olej i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dolewamy kefir oraz dodajemy sodę, proszek do pieczenia, siemię lniane oraz nasiona słonecznika, kontynuujemy mieszanie. Dosypujemy przesianą mąkę oraz płatki owsiane. Kiedy masa będzie jednolita przerywamy miksowanie. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Z baldachów bzu odcinamy łodyżki. Bez i jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy ręcznie do połączenia składników. Ciasto wylewamy na natłuszczona i wysypaną kaszą manną formę. Ze składników na kruszonkę zagniatamy ciasto i kruszymy po wierzchu. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 45 minut (do tzw. suchego patyka).