marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Dip jogurtowo-jabłkowy z żurawiną.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jabłka i żurawinę opłukać i osuszyć, jabłka przekroić,usunąć gniazdka i ogonki i zetrzeć. Jogurty przełożyć do salaterki,zmieszać i doprawić

Dip jogurtowo-jabłkowy z żurawiną.

Składniki:

Dip jogurtowo-jabłkowy z żurawiną.

 

  • 400 ml. jogurtu naturalnego greckiego"Pilos",
  • 2 duże lekko kwaskowate jabłka,
  • 3 pełne łyżki suszonej żurawiny,
  • łyżka cukru,
  • sok z połówki limonki lub cytryny.

Sposób przygotowania:

Dip jogurtowo-jabłkowy z żurawiną.
Jogurty przełożyć łyżką z pudełek do średniej salaterki. Jabłka i żurawinę opłukać, cytrynę sparzyć wrzątkiem i przekroić. Wycisnąć na wyciskarce sok, a pestki wybrać łyżeczką z soku i wyrzucić. Jabłka przekroić na połówki lub ćwiartki, odkroić z nich gniazda nasienne z ogonkami i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wsypać starte jabłka do jogurtu wraz z osączoną żurawiną. Skropić sokiem z połówki limonki lub cytryny, posłodzić cukrem. Wymieszać łyżką i podawać dip ze zdrowymi dodatkami jak chrupkie pieczywo lub kminkowe talarki.