aaa.oto.ewa

aaa.oto.ewa

Kucharz
[Przepisów: 12]

Dip z awokado.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mocno czosnkowy, świeży i sycący dip, idealny do maczania w nim warzyw jak i do grzanek czy mięs.

Dip z awokado.

Składniki:

Dip z awokado.

 

  • 3 dojrzałe awokado
  • 2 serki wiejskie
  • Opakowanie przyprawy Tzatziki
  • Pół małego kubeczka śmietany 18%
  • Seler naciowy, marchewka, ogórek lub papryka.

Sposób przygotowania:

Dip z awokado.
Awokado wyjmujemy ze skóry, wyrzucamy pestki (jedną odkładamy na bok), miksujemy bądź przecieramy przez sito. Łączymy z serkiem wiejskim, śmietaną i przyprawą Tzatziki. Dokładnie mieszamy, wkładamy do środka pestkę i przykrywamy folią, aby dip się przegryzł i chowamy do lodówki (pestkę wkładamy do środka, ponieważ dzięki niej awokado nie ciemnieje, 'wydaje mu się' że nadal jest całym owocem). Po ok.godzinie wyjmujemy dip z lodówki, wyciągamy pestkę i można go podawać do jedzenia. Jest idealny, gdy macza się w nim długie paski warzyw (ja najbardziej lubię go w połączeniu z selerem naciowym) SMACZNEGO! :)