marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Dip z czterech serów na winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sery zetrzeć na tarce i rozpuścić w rondlu ze śmietanką,zaprawić winem i mieszać.Doprawić.Podawać

Dip z czterech serów na winie

Składniki:

Dip z czterech serów na winie

 

  • Po 25 dag. różnych rodzajów serów,np.cheddar, tylżycki,parmezan i gouda,
  • 1/2 szklanki śmietanki 12%,
  • 1/4 szklanki wina białego wytrawnego,
  • płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu kajeńskiego.

Sposób przygotowania:

Dip z czterech serów na winie
Sery kolejno utrzeć na tarce z drobnymi oczkami, po czym wsypać do rondla ze śmietanką i mieszać, aż się wiórki serowe stopią. Wlać ćwiartkę szklanki wina białego i rozmieszać. Jeszcze potrzymać z 5 min. na zmniejszonym ogniu i zestawić naczynie na bok. Masę serową doprawić i wymieszać. Przelać do efektownej sosjerki i podawać dip do nachosów kukurydzianych. W wersji dla dzieci i młodzieży podać sos bez wina.

Tagi:

sery ser dip sosy