Dobra, miękka łopatka a'la marys

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

moja ulubiona i łatwa w przygotowaniu potrawa, czas oczekiwania dosyć długi, a jesli posiadasz garnki Zepter to czas o połowe krótszy;)

Dobra, miękka łopatka a'la marys Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dobra, miękka łopatka a'la marys

 

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej b/k
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 kostka wołowa
  • 1,5 - 2,5 l wody
  • maggi do smaku
  • pietruszka drobno pokrojona badz suszona pietruszka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dobra, miękka łopatka a'la marys
Łopatke kroje w plastry , odkrawamy tluszcz jesli jest i jak ktos chce, ja osobiscie nie odkrawam bo nigdy nie mam na to czasu. Tłucze poźniej tłuczkiem do kotletow, delikatnie z obu stron.
i zostawiam na talerzu mozna obtoczyc w maczce.
do garnka nalewam wode i zagotowuje z 3 kostami. Olej lejemy na patelnie i na rozgrzany olej kladziemy miesko i obsmazamy z dwoch stron i przekladamy do garnka z gotujacym sie rosolkiem z kostek.
Gotujemy az miesko bedzie miekkie. Dolewamy wode ktora wyparowala, dodajemy maggi do smaku.
Jesli miesko jest miekkie robimy sos
tzn ja miksuje wode + mąke + odrobine mleka i smietany - wszystko robie na oko :D
I dodajemy do mieska ciągle mieszając, dodajemy 2 szczypty suszonejbadz swiezej pietruszki i wylaczamy. zostawiamy pod przykryciem by miesko szybciej doszlo. Mozna sos zrobic z torebki!

Podawac z ziemniakami i tartymi buraczkami.
Dobra, miękka łopatka a'la marys