stasiulka

stasiulka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Dobre ciasto na tartę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto doskonałe na kruchą tartę

Dobre ciasto na tartę

Składniki:

Dobre ciasto na tartę

 

Sposób przygotowania:

Dobre ciasto na tartę
Masło drobno posiekać. Dodać mąkę, szczyptę soli, wodę i szybko zagnieść palcami ciasto. Składać i rozwałkowywać je kilkakrotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Przenieść na wałku do wysmarowanej masłem formy do tart. Wałkiem odciąć kawałki ciasta wystające poza formę. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut.

Uwaga!
W razie potrzeby, masło można zastąpić 1/2 szklanki oleju.