SUPERPRZEPIS

Domowa biała czekolada

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Domowa biała czekolada

Jest przepyszna, delikatna, wprost rozpływająca się w ustach. Czekoladę można zrobić z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

Domowa biała czekolada

 

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 200 g mleka w proszku

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Domowa biała czekolada

Orzechy:

Domowa biała czekolada
Z orzechów nie trzeba zdejmować brązowej skórki.

Orzechy powinny być podprażone na suchej patelni.

Masa:

Domowa biała czekolada
Masa powinna być bardzo dokładnie połączona.

Masło i cukry należy rozpuścić i połączyć ze śmietanką.

Całość podgrzać (ciągle mieszając) aż się zagotuje.

Masę zdjąć z palnika i wymieszać z przesianym mlekiem w proszku.

Na końcu wmieszać orzechy/wiórki.

Czekolada:

Domowa biała czekolada
Masa jest plastyczna, więc można nadawać jej dowolne kształty (np. serduszka widoczne na zdjęciu).

Masę przelać do formy (u mnie 10 x 15 cm; czekolada miała 1,5 cm grubości) uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, wyrównać i odstawić do lodówki - do momentu całkowitego zastygnięcia (najlepiej na całą noc).