Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto na zimno z pianek Marshmallow

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 240
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto jest przepyszne, takie delikatne i niesamowicie kremowe. Masa jest lekka i niezbyt słodka, więc można dodać odrobinę więcej cukru.

Ciasto na zimno z pianek Marshmallow Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto na zimno z pianek Marshmallow

Tortownica o średnicy 22-23 cm, spód:

  • 200g herbatników
  • 90g masła

Masa piankowa:

  • 70 g pianek Marshmallows
  • 500 ml śmietanki 30-36%
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny

Wierzch:

  • 1 galaretka (u mnie o smaku owoców egzotycznych)
  • owoce - brzoskwinie z puszki

Sposób przygotowania:

Ciasto na zimno z pianek Marshmallow

Spód:

Ciasto na zimno z pianek Marshmallows
Można użyć dowolnych kruchych ciasteczek.

Herbatniki z masłem dokładnie zmiksować i wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.

Masa piankowa:

Ciasto na zimno z pianek Marshmallows
Masa piankowa powinna byś jednolita, dokładnie połączona.

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody.

W rondelku należy podgrzać kremówkę z mlekiem i cukrem, a następnie dodać pianki.

Całość podgrzewać aż pianki się rozpuszczą i na końcu dokładnie wymieszać z żelatyną.

Po ostudzeniu - schłodzić w lodówce.

Galaretka:

Ciasto na zimno z pianek Marshmallows
Można użyć dowolnego smku i koloru galaretki.

Galaretkę rozpuścić w 450 ml wody.

Całość:

Ciasto na zimno z pianek Marshmallows
Ciasto powinno być porządnie schłodzone.

Tężejącą masę piankową należy przelać na ciasteczkowy spód i ponownie umieścić w lodówce - do całkowitego zastygnięcia.

Po tym czasie ułożyć na niej pokrojone brzoskwinie i całość zalać tężejącą galaretką.

Ciasto schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.