Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Szybkie lody z pestkami i olejem z pestek dyni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 220
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybki i prosty deser lodowy, który ukazuje jedną z możliwości zastosowania oleju z pestek dyni. Olej ten ma wiele właściwości zdrowotnych oraz charakterystyczny orzechowy zapach i smak.

Szybkie lody z pestkami i olejem z pestek dyni Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szybkie lody z pestkami i olejem z pestek dyni

 

  • 350 ml śmietanki 30-36%
  • 3 łyżki cukru pudru (lub wg smaku)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Szybkie lody z pestkami i olejem z pestek dyni

Przygotowanie:

Szybkie lody z pestkami i olejem z pestek dyni
Można użyć pustego pojemnika po zwykłych lodach.

Kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym należy ubić na sztywno.
Gotową masę przełożyć do zamykanego pojemnika i całość wstawić do zamrażarki.

Mrożenie:

Szybkie lody z pestkami i olejem z pestek dyni
Jeżeli chcemy otrzymać deser lodowy - przed chłodzeniem do ubitej śmietanki warto dodać 1 łyżkę dowolnego alkoholu, a potem co kilka godzin ją przemieszać.

Lody należy schładzać do momentu, aż uznamy, że są odpowiednio twarde.
Może to potrwać 30 minut, a nawet kilka godzin.
Gotowy deser przełożyć do pucharków i podawać posypany podprażonymi pestkami dyni oraz obficie polany olejem.