Sposób przygotowania:
Kasza manna z porzeczkowym kisielemETAP 1
Mleko (4 szklanki) przelewamy do garnka. Dodajemy do niego cukier waniliowy oraz masło. Podgrzewamy. Gotujące zasypujemy kaszą. Kaszkę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
ETAP 2
Między czasie umyte i osuszone owoce porzeczki przekładamy do innego garnka. Do owoców dodajemy 3 łyżki cukru i stawiamy na ogniu. Porzeczkę podgrzewamy do momentu jak zmięknie i puści sok.
ETAP 3
W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Mieszaniną zalewamy gotującą porzeczkę. Całość zagotowujemy, ewentualnie dosładzając do smaku. Otrzymany kisiel zdejmujemy z ognia i lekko studzimy
ETAP 4
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
ETAP 5
Przestudzoną lekko kaszę miksujemy z żółtkami, a następnie łączymy z ubitymi białkami. Jeśli jest za gęsta dodajemy do niej pozostałe mleko.
Tak przygotowaną kaszę oraz kisiel naprzemiennie wykładamy do pucharków. Wierzch deserków dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Podajemy na ciepło.
gusia1000