iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Domowe czekoladki z czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Miała być domowa czekolada, ale nadzienie było mało zdyscyplinowane więc przez przypadek zrobiłam pierwsze w swoim życiu czekoladki.

Domowe czekoladki z czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe czekoladki z czekoladą

nadzienie:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 5 łyżek kakao
  • 25 dag mleka w proszku
  • 1 łyżka spirytusu

dodatkowo:

  • 40 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Domowe czekoladki z czekoladą

ETAP 1:

Domowe czekoladki z czekoladą
Najlepiej przy pomocy pędzla wysmarować foremki.

Mleko zagotować z cukrem i masłem kiedy wszystko się ze sobą połączy, dodać kakao i mieszać do uzyskania jednolitej masy, następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Kiedy masa czekoladowa lekko przestygnie dodać mleko w proszku i dokładnie wszystko wymieszać, aby nie powstały grudki na koniec dodać alkohol.

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzla wysmarować sylikonowe foremki do czekoladek, warstwa czekolady ma być gruba dlatego ja pokryłam pierwszą warstwę po zastygnięciu kolejna warstwą czekolady.

ETAP 2:

Domowe czekoladki z czekoladą
Czekoladki muszą być dobrze schłodzone.

Kiedy obie warstwy dobrze zastygną to napełnić czekoladki nadzieniem i delikatnie zalać góry czekoladek, dobrze schłodzić. Kiedy gorzka czekolada dobrze zastygnie to czekoladki same wprost wyskakują z foremek.

Czekoladek wychodzi dosyć sporo z tej porcji.