Pozioma

Pozioma

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Domowa chińska patelnia.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowsza wersja chińskiego fast food'u

Domowa chińska patelnia. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowa chińska patelnia.

 

  • mały filet z piersi kurczaka
  • warzyw do dań chińskich (producent obojętnie)
  • papryka żółta
  • okolo 1,5 cm imbiru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 papryczki chili świeżej lub suszonej
  • makaron 1/3 paczki spaghetti (polecam znaleźć jednak chiński gryczany)
  • sól i pieprz
  • łyżeczka mąki kukurydzianej

 

Sposób przygotowania:

Domowa chińska patelnia.
Marynujemy pokrojoną i umytą pierś kurczaka w sosie sojowym i sosie rybnym przez pół godziny w lodówce. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Dodajemy pokrojony drobno imbir i chili. Dodaje mieszankę warzyw chińskich, zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Dodajemy sól i pieprz. Dla nadania świeżości wrzucamy startą skórkę z cytryny i sok. Odlewamy odrobinkę sosu do kubeczka i rozrabiamy z łyżeczką mąki kukurydzianej. dodajemy do dania. Czekamy aż sos zgęstnieje. I podajemy Smacznego.
Domowa chińska patelnia.
Etap 1