Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie hoisin z papryką
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i posiekane chilli. Wlewamy sos hoisin i bułkę tartą i wyrabiamy starannie mięso.
Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem i ponownie wyrabiamy. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej klopsiki po 4-6 minut z każdej strony. Kiedy klopsiki ładnie się zarumienią na patelnie wlewamy sos hoisin i wodę, dodajemy posiekany czosnek i chilli – patelnie przykrywamy i dusimy klopsiki około 10 minut.
Następnie pokrywkę zdejmujemy i odparowujemy przez 3-4 minuty sos. Do odparowanego sosu dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy wszystko razem jeszcze 2-3 minuty.
Klopsiki serwujemy z ugotowanym ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem, smacznego ; )
Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem i ponownie wyrabiamy. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej klopsiki po 4-6 minut z każdej strony. Kiedy klopsiki ładnie się zarumienią na patelnie wlewamy sos hoisin i wodę, dodajemy posiekany czosnek i chilli – patelnie przykrywamy i dusimy klopsiki około 10 minut.
Następnie pokrywkę zdejmujemy i odparowujemy przez 3-4 minuty sos. Do odparowanego sosu dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy wszystko razem jeszcze 2-3 minuty.
Klopsiki serwujemy z ugotowanym ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem, smacznego ; )