Sposób przygotowania:
Domowa konfitura z cukinii
Cukinię umyć, obrać ze skórki, wydrążyć pestki (najwygodniej przy pomocy łyżki) i pokroić w ok. 2 centymetrową kostkę. Odważyć równo kilogram. Cukinię włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 10 minut. Wyjąć na sito, wywar zachować. 1 szklankę wywaru z gotowania wlać do rondla, dodać cukier, zagotować i zszumować. Dodać sok z cytryny i kwasku cytrynowego tyle, żeby smak syropu nie był mdły. Na wolnym ogniu ugotować syrop "do nitki" (2-go stopnia). Gorącym syropem zalać cukinię i odstawić na 12 godzin. Wyjąć cukinię z syropu, syrop zagotować, dodać ponownie cukinię i gotować ją przez około 10 minut, aż stanie się szklista. To ostatnia chwila, żeby ewentualnie dokwasić konfiturę. Gotową konfiturę wyłożyć do przygotowanych słoiczków, natychmiast zakręcić. Wystudzić pod kocem.