Sposób przygotowania:
Różowy tort z malinową nutą dla dziewczynkiBiszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie nadal miksując pianę stopniowo połączyć z żółtkami. Na końcu ostrożnie wmieszać mąkę przesianą z kisielem. Całość przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków nie smarować).
Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na podłogę zasłaną kocem z wysokości około 30-50 cm. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Gotowy biszkopt przekroić na 3 części.
Krem do przełożenia:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem pudru i następnie partiami połączyć z serkiem mascarpone.
Opcjonalnie do masy można wmieszać maliny.
Krem podzielić na 2 części.
Krem do obłożenia:
Dobrze schłodzoną kremówkę z śmietan-fixem ubić na sztywno oraz zabarwić sokiem malinowym.
Tort:
Tort przegotować według schematu : biszkopt - nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt - nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt - nasączenie - obłożenie tortu różowym kremem).
Całość udekorować zgodnie z uznaniem.
gosiapiotrek23
Di bloguje
gosiapiotrek23 napisał(a):