Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1355]

Różowy tort z malinową nutą dla dziewczynki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Różowy tort, który idealnie nadaje się dla małej księżniczki. Dodatkowo jest pyszny! U nas zniknął ekspresowo.

Różowy tort z malinową nutą dla dziewczynki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Różowy tort z malinową nutą dla dziewczynki

Biszkopt o średnicy 24 cm:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki kisielu malinowego

Krem do przełożenia:

  • 400g śmietanki 30-36%
  • 200g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • około 200g malin (opcjonalnie)

Krem do obłożenia:

  • 200g śmietanki 30-36%
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • sok malinowy do zabarwienia

Dodatkowo:

  • 200 dżemu malinowego

Nasączenie:

  • około 150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny

Sposób przygotowania:

Różowy tort z malinową nutą dla dziewczynki

Biszkopt:

Różowy tort z malinową nutą dla dziewczynki
Biszkopt można upiec dzień wcześniej, przez przygotowaniem tortu.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie nadal miksując pianę stopniowo połączyć z żółtkami. Na końcu ostrożnie wmieszać mąkę przesianą z kisielem. Całość przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków nie smarować).

Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na podłogę zasłaną kocem z wysokości około 30-50 cm. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Gotowy biszkopt przekroić na 3 części.

Krem do przełożenia:

Różowy tort z malinową nutą dla dziewczynki
Do kremu można wmieszać świeże maliny, które wzbogacą smak ciasta.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem pudru i następnie partiami połączyć z serkiem mascarpone.
Opcjonalnie do masy można wmieszać maliny.

Krem podzielić na 2 części.

Krem do obłożenia:

Różowy tort z malinową nutą dla dziewczynki
Należy dodać tyle soku, aby krem nabrał różowej barwy.

Dobrze schłodzoną kremówkę z śmietan-fixem ubić na sztywno oraz zabarwić sokiem malinowym.

Tort:

Różowy tort z malinową nutą dla dziewczynki
Tort dookoła obsypałam odrobiną wiórków kokosowych i delikatnie powciskałam precelki w kształcie serduszek. Natomiast wierzch posypałam różowym cukrem i udekorowałam m.in. kolorowymi lentilkami oraz kwiatuszkami z opłatka. Możecie użyć dowolnych ozdób - w tym świeżych malin.

Tort przegotować według schematu : biszkopt - nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt - nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt - nasączenie - obłożenie tortu różowym kremem).

Całość udekorować zgodnie z uznaniem.