jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Marmolada aroniowo-gruszkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taką marmoladę możemy zrobić przy okazji przygotowywania soku z aronii dodając do owoców soczyste gruszki.

Marmolada aroniowo-gruszkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marmolada aroniowo-gruszkowa

 

  • 2 kg owoców aronii (może być pozostałość produkcji soku)
  • 1,5 kg gruszek
  • 30 dag cukru
  • szczypta kardamonu

 

 

Sposób przygotowania:

Marmolada aroniowo-gruszkowa
Obieramy i myjemy owoce aronii, możemy zrobić z nich sok, a owoce wykorzystać do marmolady. (przepis znajdziemy tutaj: https://gotujmy.pl/sok-aroniowy,przepisy,198857.html Obieramy gruszki z gniazd nasiennych, kroimy je (wraz ze skórką) i wsypujemy do garnka. Dodajemy szklankę wody, gotujemy około 10 minut. Miksujemy gruszki, dodajemy do nich cukier, kardamon i aronię. Trzymamy marmoladę na małym ogniu. Mieszamy by się nie przypaliła. Możemyrozłożyć to w czasie ( kilka razy po około 30 minut). Gdy marmolada zgęstnieje możemy przełożyć ją do słoików i pasteryzować przez około 10 minut w temp. 90 st. C.
Marmolada aroniowo-gruszkowa
Obieramy i myjemy owoce aronii z szypułek
Marmolada aroniowo-gruszkowa
Obieramy gruszki z gniazd nasiennych, kroimy je (wraz ze skórką) i wsypujemy do garnka.
Marmolada aroniowo-gruszkowa
Trzymamy marmoladę na małym ogniu. Mieszamy by się nie przypaliła.