Sposób przygotowania:
Marmolada aroniowo-gruszkowa
Obieramy i myjemy owoce aronii, możemy zrobić z nich sok, a owoce wykorzystać do marmolady. (przepis znajdziemy tutaj: https://gotujmy.pl/sok-aroniowy,przepisy,198857.html Obieramy gruszki z gniazd nasiennych, kroimy je (wraz ze skórką) i wsypujemy do garnka. Dodajemy szklankę wody, gotujemy około 10 minut. Miksujemy gruszki, dodajemy do nich cukier, kardamon i aronię. Trzymamy marmoladę na małym ogniu. Mieszamy by się nie przypaliła. Możemyrozłożyć to w czasie ( kilka razy po około 30 minut). Gdy marmolada zgęstnieje możemy przełożyć ją do słoików i pasteryzować przez około 10 minut w temp. 90 st. C.
kołczu
jaNina
Moja nalewka już dojrzewa :) za tydzień pierwsze odlanie :)
Wkrótce o niej napiszę :)