Sposób przygotowania:
Domowa masa makowa
Rodzynki zalać wcześniej alkoholem aby napęczniały, najlepiej rumem ale ja akurat nie miałam więc dałam nalewkę wiśniową. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i masło i zagotować.
Następnie do mleka dodać mielony mak. Garnek cały czas trzymać na ogniu i mieszać aby mak napęczniał. Następnie dodać mielone orzechy, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową, namoczone rodzynki, miód, otartą skórkę z cytryny i aromat.
Dokładnie wymieszać. Miodu można dać mniej lub więcej w zależności jak słodka masę lubimy.
Zestawić z ognia i zostawić do wystudzenia.
Z podanych składników wychodzi ok 1,6 kg masy makowej.
Następnie do mleka dodać mielony mak. Garnek cały czas trzymać na ogniu i mieszać aby mak napęczniał. Następnie dodać mielone orzechy, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową, namoczone rodzynki, miód, otartą skórkę z cytryny i aromat.
Dokładnie wymieszać. Miodu można dać mniej lub więcej w zależności jak słodka masę lubimy.
Zestawić z ognia i zostawić do wystudzenia.
Z podanych składników wychodzi ok 1,6 kg masy makowej.
lukrowanepierniczki